Gayrimenkulümü kiraya verebilir miyim?
Gayrimenkulümü kiraya verebilir miyim?
Evet, Nisan-Ekim ayları arası yüksek sezondur ancak kış aylarında da daha düşük fiyatlar ile gayrimenkulünüzü kiraya verebilirsiniz.
Sürekli ödenen bir vergi var mı?
Evet, bu emlak ve çevre temizlik vergisidir. Ancak bu vergiler çok düşük oranlarda çoğunlukla tamamı yıllık 100 Euro’nun altındadır.
Türkiye’de gayrimenkul satın alma ile ilgili maliyetler nelerdir?
Gayrimenkul satın almanın maliyeti genel olarak gayrimenkulün değerinin %4’ü kadardır.
Neden bir emlak şirketi kullanmalıyım?
Resmi olarak kurulmuş bir emlak aracılık şirketi ile çalışmanın birçok avantajı vardır. Öncelikle sizin kriterlerinize en uygun alternatifleri geniş bir yelpazede birden çok yüklenici firmanın bulunduğu portföyümüzde görebilirsiniz. İkincisi, Türkiye’de duyacağınız ihtiyacınız için uluslararası standartlara ve deneyime sahip ofis personelimizin desteğini alıp evinize dönebilirsiniz.
Emlak aracılık ücreti nedir?
Kayıtlı ve sertifikalı bir emlak şirketi, bir gayrimenkul satışı gerçekleştiğinde satıcının belirlediği gerçek satış fiyatı üzerinden hem alıcıdan hem satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere %2 servis ücreti almaya hak kazanır.
Gayrimenkul fiyatlarını kim belirliyor?
Eğer yeni bir projeden gayrimenkul satın alıyorsanız bunun fiyatı yüklenici (müteahhit) firma tarafından belirlenir. Bunun haricinde mülk sahipleri kendi fiyatlarını belirleyebilir. Bir emlak şirketi satın alma sürecine dahil olsun ya da olmasın, siz bu gayrimenkul için aynı fiyatı ödeyeceksiniz. Böylece alıcının isteklerini, risklerini ve çıkarlarını gözetmek amacı ile yetkili ve kayıtlı bir emlak şirketi ile çalışılması tercih edilir.
Türkiye’de gayrimenkul satın almak için oturma izni almak zorunda mıyım?
Hayır, Türkiye’de bir mülk sahibi olmak için oturma izni almanıza gerek yok.
Türkiye’de bir gayrimenkul satın alırsanız otuma izni (ikametgâh) alabilir miyim?
Her yabancı gayrimenkul aldığında tekrar satana kadar Türkiye’de 1 yıllık (her yıl tapu ile birlikte yenilenebilir) oturma izni alabilir.
Türkiye’de daire satın almak için kredi alabilir miyim?
Türkiye’de daire satın almak için kredi alabilir miyim?
Evet, yabancı uyrukluların daire satın almak için bir Türk bankasından kredi almaları mümkündür.
Türkiye’de bir daire satın almaya karar verdiniz. Bir daire seçtiniz, sonra belgeleri yeniden kaydetmeniz ve satıcıya ödeme yapmanız gerekiyor, ancak elinizde tüm tutar yok, o zaman herhangi bir bankadan kredi almanız ve tüm belgeleri hazırlamanız
Bir Türk bankasıyla iletişime geçtikten ve tüm konular ve koşullar üzerinde anlaştıktan sonra, bir anket doldurmanız gerekecek, ardından banka personeli krediyi işleme koyma prosedürüne başlayacaktır, yani:
- Banka, müstakbel evinizin değerini belirlemek üzere mülke bir ekspertiz gönderecektir
- Banka değerlemeyi 2-5 gün içinde yayınlayacaktır
- Ekspertiz işleminden sonra, banka borçlu için bir teminat mektubu düzenler
- Teminat mektubunu elinize aldıktan sonra bankanın hizmetleri için ödeme yapmanız gerekecektir
- Bugüne kadar sadece Kuveyt Bank Türk’ün yabancı para cinsinden kredi verdiğini bilmek önemlidir: EUR, USD ve ayrıca Türk Lirası.
Kredi için gerekli belgelerin listesi
- Satın alınacak mülkün Tapu’sunun (mülkiyet belgesi) bir kopyası.
- Noter tarafından onaylanmış pasaport fotokopisi
- İşveren tarafından onaylanmış maaş belgesi
- Banka hesap özeti (son 3 aydan eski olmamalı)
- Bankadan kredi geçmişi
- Mülkün kendi ülkenizdeki mülkiyet belgeleri.
“Türkiye’de daire satın almak için kredi alabilir miyim?” sorusunun cevabı bunlardır, daha fazla soru sormak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
+90 (242) 513 99 55
Daire tek kişilik ise aile bireyleri oturma izni alabilir mi?
Daire tek kişilik ise aile bireyleri oturma izni alabilir mi?
Evet, sahibinin yakın ailesi de oturma izni alabilir
-18 yaşından küçük çocuklar
-Çocuğun velayeti altında olan ebeveynler
-eş
“Daire tek kişilik ise aile bireyleri oturma izni alabilir mi?” sorusunun cevabı bunlardır, daha fazla soru sormak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
+90 (242) 513 99 55
Tapu’da kaç kişi yazılabilir?
Tapu’da kaç kişi yazılabilir?
Birkaç kişiyi Tapu’ya (sahiplik sertifikası) kaydedebilirsiniz. Farklı sahiplere ait oranları da belirleyebilirsiniz. Deneyimlere göre, Tapu’ların çoğu iki veya bir sahip için verilir. Tapu’nun maliyeti sahip sayısına bağlı değildir (ilk kayıtta).
“Tapu’da kaç kişi yazılabilir?” sorusunun cevabı bunlardır, daha fazla soru sormak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
+90 (242) 513 99 55
Türkiye’de bir gayrimenkulün tescili ne kadar sürer?
Türkiye’de bir gayrimenkulün tescili ne kadar sürer?
Hükümet yabancı yatırımcılara çok sadıktır, bu nedenle bürokratik prosedürleri basitleştirmek ve bir mülkiyet belgesi olan Tapu prosedürlerini hızlandırmak için her türlü çaba gösterilmektedir.
Alıcı, taksitsiz yeni veya ikinci konut satın alırsa, bu sitenin daha önce yabancılara belge vermesi durumunda (İzmir’den, sözde Ege Ordu’dan izin almak zorunludur), her şey 2- içinde hazır olur. 10 gün ve henüz yabancı sahibi yoksa veya son izin 2011’den önce verildiyse ki bu oldukça nadirdir, o zaman bir ila üç ay sürer. Alıcının son ödemeyi Tapu’yu aldığı anda yaptığını belirtmekte fayda var.
Daha fazlası için İletişime Geçin:
+90 (242) 513 99 55
İskan Hazırlama Maliyeti Nedir?
İskan Nedir?
İskan Hazırlama Maliyeti Nedir?
İSKAN, bir mülk için teknik bir pasaporttur, daireye kamu hizmetlerinin bağlanmasına izin veren ve mülkün teknik parametrelerini belirten bir belgedir. İnşaat şirketi, kompleksin tesliminde genel bir İskan ve ayrıca münferit daireler için İskan (teknik pasaportlar) alır. Daire için ayrı bir iskan çıkarma maliyeti alıcı tarafından ödenir.
Önceki mal sahibi genel bir iskan almışsa, sizin de almanıza gerek yoktur. İskanın olmaması elektrik ve su ücretlerini etkiler.
İskan alma maliyetleri mülkün bulunduğu yere ve mülkün özelliklerine bağlıdır. Alanya’da ortalama bir İskan maliyeti 3000 – 6500 liradır.
İskan Hazırlama Maliyeti Nedir sorusunun cevabı bunlardır, daha fazla soru sormak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İşleme Maliyetleri Nelerdir?
İşleme Maliyetleri Nelerdir?
- TAPU (mülkiyet belgesi) masrafları:
Satıcı tarafından mülkü satarken beyan edilen değerin, yani kadastro değerinin %4’ü. (tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan bir harçtır). Şu anda, kadastro belgelerindeki neredeyse tüm mülklerin değeri piyasa fiyatından daha düşüktür. 2023 yılında değişiklikler yapılacak ve kadastro değeri gayrimenkulün uzman değerlendirmesi temelinde belirlenecektir. - Tapu harcı (Döner sermaye), yabancılar için Türk vatandaşlarından biraz daha fazladır, 2023 yılında Alanya’da 3.750 Türk Lirası olacaktır.
- Yeminli tercüman hizmetleri – 2000 liradan başlayan fiyatlarla. Kadastro Ofisi’nde yabancılarla yapılan tüm işlemlerde akredite bir tercüman hazır bulunur.
- Mülkün değerlemesi – 6000 Liradan başlayan fiyatlarla (eğer başvuru yatırım amacıyla vatandaşlık almak için yapılıyorsa daha pahalıdır).
- Dask – doğal afetlere karşı sigorta (binanın yaşına ve dairenin büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 120 liradan)
- DAB (Döviz Alım Belgesi) sertifikası – döviz bozdurma sertifikası. Yabancı alıcının satın aldığı mülkün kadastro değeri kadar para birimini Türk Lirasına çevirdiğini teyit eden özel bir sertifikadır. 150 Avro’dan başlar ve çok daha yüksek olabilir (5000 Avro). Maliyet, bankaya ve sertifikayı verme koşullarına, döviz kuru farkına ve döviz miktarına bağlıdır.
- Belediyeden alınan evrak (Emlak beyan değeri) – Satıcı Türk vatandaşı ise 150 lira, satıcı yabancı ise 1000 lira.
- Mülkiyet değişikliği bildirimi (sahip değişikliği beyanı) – 1000 lira.
- Türkiye’de bir mülkü kendi adınıza kaydettirmek için acentemizde bir Vekaletname de yapabilirsiniz; yaklaşık 5000 Liraya mal olur.
İşleme Maliyetleri Nelerdir sorusunun cevabı bunlardır, daha fazla soru sormak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Türkı̇ye’de gayrimenkul alırken yapılan değişiklikler nelerdir?
Türkı̇ye’de gayrimenkul alırken yapılan değişiklikler nelerdir? Kayıt masrafları ve ücretleri …
2023’te izin prosedüründe bazı değişiklikler var. Bu değişiklikler öncelikle kayıt maliyetlerini etkilemektedir.
Emlak acentesi Toravilla, 2023 yılında Türkiye’de gayrimenkul tescil maliyetlerinin ne olacağını size ayrıntılı olarak anlatacaktır.
Toravilla Emlak Ofisi ile bir mülk satın alırken, şirketimiz ücretini satıcıdan aldığı için emlakçı hizmetleri için ek maliyetiniz olmayacaktır.
Türkiye’de mülk edinme maliyetleri alıcı tarafından mülk tutarından ayrı olarak ödenir.
Türkiye’de mülk kayıt maliyetleri:
1. Tapu (sahiplik belgesi) edinme
2. Kiralama, teknik pasaport (yeni yerleşim için)
3. Elektrik ve su abonelikleri.
Hangisi Daha İyi Olur
Eski bir mahallede yenilenmiş bir ev ile daha modern bir mahallede daha yeni bir ev arasında bir seçim yapmak zorundayım. Eski mahalledeki ev neredeyse istediğim her şeye sahip ve çok daha büyük ama yatırım olarak hangisi daha mantıklı?
Hangisi Daha İyi Olur?
Hangisi Daha İyi Olur? sorusnun cevabı: Eğer amacınız ikinci el ev almaksa ve eski mahallede almayı düşündüğünüz ev o mahalle için değerlerin üst sınırında ise o zaman en akıllıca seçim olmayabilir.
Fiyatı diğerlerine benzer veya daha düşükse, o zaman sorun olmamalıdır, çünkü fiyatlandırma yerel mahalleye göre düşünülmeli ve diğer mahallelerdeki evlerle karşılaştırılmamalıdır (çoğunlukla)
Artı, düşüşte olan bir mahalle mi yoksa diğerleri de gelişen bir mahalle olması için işleri düzeltecek mi? Son gelişmeler nedeniyle “fazla ödeme yapmadığınız” sürece çok iyi bir anlaşma olabilir.
Sizin için bir “ev” olarak değeri olduğu için bir ev satın aldığınızı da unutmayın ve bu, düşünmeniz gereken başka bir şeydir. Siz ve aileniz hangi mahallede kendinizi en rahat hissedersiniz?
Daha fazlası için İletişime Geçin:
📞 +90 (242) 513 99 55
I have a family friend who is a Realtor. I like her and she is a help but she gives me one price to sell my home for and I think it is too low. So I called another agent who suggested a price more in line with my expectations. Who do I choose?
You might want to consult a couple more Realtors on the market value of your home. Most of the estimates should be in the same ballpark.
It could be that your friend is being more honest with you about the value of your home and the other Realtor gave you a higher number because he already knew you expected it. This is called “Buying a Listing” and is the subject of an article on our web site.
Or it could simply be that your friend is a good friend, but not that great of a real estate agent.
Mixing business and friendships is always risky to the friendship. On the other hand, if your friend is truly competent and was providing wise advice, she may be offended if you ignore the advice and choose another agent.
Neden bir emlak satış danışmanı kullanmalıyım?
Neden bir emlak satış elemanı kullanmalıyım?
Neden bir emlak satış elemanı kullanmalıyım? Bir emlak satış elemanı, bir “satış elemanından” daha fazlasıdır. Temsilciniz olarak sizin adınıza hareket ederler, size tavsiye ve rehberlik sağlarlar ve bir iş yaparlar – bir ev satın almanıza veya satmanıza yardımcı olurlar. Yaptıkları iş için para aldıkları doğru olsa da, Yeminli Mali Müşavirler ve Avukatlar gibi tavsiye, rehberlik ve satacak bir hizmeti olan diğer meslekler de öyle.
İnternet, daha önce ev alıcıları ve satıcılar için mevcut olmayan bir bilgi dünyasının kapılarını açtı. Satışa sunulan ilanlarla ilgili veriler neredeyse güncel, ancak tam olarak değil. Neyin satıldığı veya satıldığı hakkında en güncel bilgilere ihtiyaç duyduğunuz zamanlar vardır ve bunu elde etmenin tek yolu bir temsilcidir.
Bir ev satıyorsanız, Çoklu Liste Hizmetinde listelenerek en çok alıcıya erişim elde edersiniz. Yalnızca yerel MLS’nizin üyesi olan lisanslı bir emlakçı sizi orada listeleyebilir – bu da sizi otomatik olarak bazı büyük emlak web sitelerinde listelemenizi sağlar. Bir ev alıyor veya satıyorsanız, MLS temsilciniz için en iyi araçtır.
Ancak, bir danışmanın rolü son birkaç yılda değişti. Geçmişte, aracılar ev alıcılarının ve satıcılarının bilgiye erişmesinin tek yoluydu. Şimdi danışmanlar gelişiyor. Günümüzün ev alıcıları ve satıcıları geçmişe göre çok daha fazla bilgi sahibi olduğundan, uzmanlık ve yetenek daha önemli hale geliyor.
Emlakçı, bir ev satın alırken veya satarken kişisel temsilciniz olan bir “satış görevlisinden” daha çok bir “rehber” haline geliyor.
Daha fazlası için İletişime Geçin:
+90 (242) 513 99 55
What is the difference between a real estate agent and a real estate broker?
Most states require real estate sales professionals to be licensed by the state, so that they can control education and experience requirements and have a central authority to resolve consumer problems.
The terminology used to identify real estate professionals varies a little from state to state. Brokers are generally required to have more education and experience than real estate salespersons or agents.
The person you normally deal with is a real estate agent or salesperson. The salesperson is licensed by the state, but must work for a broker. All listings are placed in the broker’s name, not the salesperson’s.
A broker can deal directly with home buyers and sellers, or can have a staff of salespersons or agents working for him or her.